Nem csak pénzbüntetéssel és a jogosítvány bevonásával sújthatnak!

Miben tér el Európa ittas járművezetés gyakorlata?

Hívd ügyvédi irodánkat mielőbb, hogy mérsékelhessük a következményeket!

SOS vonal:

Az alkohol vezetés Európa területén országonként eltérő. Ugyan a hazai zéró toleranciával ellentétben van, ahol még 0,5%-os véralkoholszintet is tolerálja a jogszabály, a megszegésükért kirótt szankciók sokkal súlyosabbak is lehetnek, mint a magyar joggyakorlatban?

A táblázat alapján látható, hogy például Szlovénia alkohol vezetés gyakorlata megegyezik az alkohol vezetés Horvátország területén alkalmazott feltételeivel.

NEM MINDEGY, MEKKORA BÜNTETÉST KELL FIZETNED.

Hívj minket, hogy érdekeid képviselhessük!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Mik az ittas járművezetésért járó büntetések Európa egyes országaiban?

Ittas vezetésért járó büntetés Németországban

Az alkohol vezetés Németország területén, azaz a megengedett véralkohol koncentráció 0,3 ‰. Ha a vér alkoholszintje 0,3 ‰ és 0,5 ‰ közötti, de a sofőr nem követett el közlekedési szabálysértést, büntetést nem szabnak ki. 0,5 ‰ felett az első szabálysértés esetén a sofőrt 500 euró pénzbírsággal sújtják, ismételt szabálysértés esetén a bírság 1000 euró és a vezetői engedély legfeljebb 3 hónapra történő felfüggesztése. A harmadik alkalom 1500 euró és a vezetői engedély felfüggesztése legfeljebb 3 hónapra. Ha a vér alkoholszintje meghaladja az 1,1 ‰-t, akkor a pénzbírság mellett 6 hónapig terjedő szabadságvesztés és 5 évig vezetéstől eltiltás is lehetséges.

Azoknál a járművezetőknél, akiknek vezetői tapasztalata kevesebb, mint 2 év, vagy életkoruk nem haladja meg a 21 évet, a megengedett alkoholszint a vérben 0,00 ‰, a szabálysértők 250 euró bírságot kapnak.

Ausztria

A megengedett véralkohol koncentráció 0,49 ‰. Ha a vér alkoholszintje meghaladja a megengedett értéket, pénzbírságot szabnak ki: 0,5 és 0,79 ‰ között 300-tól 3700 euróig, 0,8 ‰ és 1,19 ‰ között 800-tól és 3700 euróig, és a vezetői engedélyt 1 hónapra bevonják. 1,2 és 1,59 ‰ között 1200-tól 4400-euróig terjed a bírság és 4 hónapra vonják be a vezetői engedélyt. 1,6 ‰ felett pedig 1600 és 5900 euró közötti a büntetés és 6 hónap az eltiltás.

A kezdő gépjárművezetőknél (vezetési tapasztalat 2 évnél rövidebb) a megengedett véralkoholszint 0,1 ‰.

Olaszország

Az alkohol vezetés Olaszország területén toleránsabb, a megengedett véralkohol koncentráció 0,5 ‰. Ha a vér alkoholszintje 0,5 ‰ és 0,8 ‰ közötti, akkor a bírság 527-tól 2108 euróig terjedhet, emellett a vezetői engedély 3–6 hónapos időtartamra bevonásra kerül. Ha a vér alkoholszintje 0,8 ‰ és 1,5 ‰ között van, akkor a bírság 800-tól 3200 euróig kerül kiszabásra, a vezetői engedély bevonására 6 és 12 hónap közötti időtartamra kerül sor. 1,5 ‰ fölött a bírság 1500 és 6000 euró közötti, a vezetői engedély 1-2 évig terjedő időtartamra kerül bevonásra.

Az alkoholfogyasztás ellenőrzésének meghiúsítását 1500-tól 6000 euróig terjedő pénzbírsággal és a vezetői engedély 6 hónaptól akár 2 évig tartó bevonásával büntetik, emellett 6 hónaptól 1 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

A 21 évesnél fiatalabb vagy 3 évnél kevesebb tapasztalattal rendelkező járművezetők esetében a megengedett alkoholszint 0,00 ‰. Ha az ilyen járművezetők véralkoholszintje meghaladja a 0,00 ‰-et de nem éri el a 0,5 ‰ értéket, akkor a bírság 163 és 658 euró közötti lehet.

SZEREZD VISSZA A JOGOSÍTVÁNYOD

Hívj minket, hogy érdekeid képviselhessük!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Belgium

A megengedett véralkohol koncentráció 0,49 ‰. Ha a véráramban lévő alkoholszint meghaladja a megengedett értéket 0,5 ‰ és 0,79 ‰ között, 3 órás időtartamú vezetési tilalmat és 150 eurós helyszíni bírságot szabnak ki. Ha a sofőr nem hajlandó fizetni a helyszínen, bíróság elé állíthatják és 3000 euróig terjedő bírsággal sújthatják. 0,8 ‰ felett legalább 6 órán keresztül tilos vezetni, a helyszínen pedig 600 eurós bírságot szabnak ki. Ha nem hajlandó fizetni a helyszínen, bíróság elé állíthatják és 12000 euróig terjedő pénzbírsággal sújthatják, a vezetői engedélyét pedig legfeljebb 5 évre visszavonják.

Ha a sofőr vezetési tapasztalata kevesebb, mint 2 év, nincs helyszíni büntetés, de automatikusan eljárás indul a vezető ellen.

Franciaország

A megengedett véralkohol koncentráció 0,5 ‰. Ha a véráramban lévő alkoholszint meghaladja a megengedett értéket, pénzbírságot szabnak ki: 0,5 ‰ és 0,8 ‰ között 135 euróig, 0,8 ‰ felett akár 4500 euróig terjedő összegben és a vezetői engedélyt is bevonhatják akár 3 évre.

Ha ittas járművezetés közben a vezető olyan balesetet okozott, amely súlyos sérüléseket eredményezett, akkor a bírság 10.000 euróra is rúghat, amelyhez 2 évig terjedő szabadságvesztés is társul.

Minden autó és motorkerékpár vezetőjének – a mopedek kivételével – eldobható alkoholszondával kell rendelkeznie.

A kezdő járművezetők – 2 évnél rövidebb vezetési tapasztalattal – megengedett véralkoholszintje 0,2 ‰, az ez ellen vétők 135 eurós büntetést kapnak.

Nagy-Britannia

A maximálisan megengedett véralkohol koncentráció 0,8 ‰, kivéve Skóciát, ahol 0,5 ‰. A rendőrség a szabálysértés elkövetésével gyanúsított sofőrt légzésvizsgálatra kérheti. Ha a jogsértést először követik el, akkor legfeljebb 5000 font pénzbírság és/vagy 6 hónapos szabadságvesztés és 1 évre szóló eltiltás lehet a büntetés. Ugyanez a büntetés fenyegeti azt, aki az alkohol jelenlétére vonatkozó teszten megtagadja a részvételt. Ha a járművezető 0,8 ‰ feletti véralkohol koncentráció mellett halálos balesetet okoz, 14 évig terjedő szabadságvesztéssel, korlátlan pénzbírsággal és 2 évre szóló vezetői engedély visszavonással számolhat.

A rendőrségnek joga van teszteket végezni azért is, hogy ellenőrizze, a vezető kábítószer hatása alatt áll-e? A külföldi gépjárművezetőknek fix helyszíni bírságot kell fizetniük, vagy 300 fontot a helyszínen letétbe helyezni egy esetleges bírság esetére.

Minél hamarabb hívsz, annál többet tehetünk érted!

Keress minket, hogy érdekeid képviselhessük!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Szlovákia

Ahogy Magyarországon, az alkoholfogyasztás utáni vezetésnél a zéró tolerancia érvényesül. Az ittasan való vezetésért kiszabható bírság 200 és 1000 euró közötti, a járművezetéstől eltiltás 5 év is lehet. Egy 1 ‰ feletti véralkohol koncentráció vagy más függőséget okozó szer hatása alatt történő vezetés, illetve az erre irányuló tesztek elutasítása bűncselekmény, és a vezető egy akár év börtönt is kaphat.

Csehország

Csehországban zéró tolerancia érvényes, alkohol- és kábítószerfogyasztás esetén is. A cseh rendőrség jogosult a vezetőket bármikor a helyszínen tesztelni. Ezeket az ellenőrzéseket különösen éjszaka végzik. Ha kimutatható alkohol vagy drogok jelenléte a vérben, a vezető akár 3 évig terjedő szabadságvesztést és 25-50 000 CZK büntetést is kaphat.

Ha a járművezető nem hajlandó alávetni magát az alkohol- vagy drogtesztnek, a pénzbírság megegyezik az alkoholos befolyásoltság miatt büntettet vezetőkével. Alkoholos befolyásoltság alatt okozott közlekedési baleset esetén a vezetői engedélyét legfeljebb egy évre visszavonják, és 10.000 CZK összegű bírságot kell fizetnie.

Lengyelország

Az ittasan vezetés tolerált szintje Lengyelországban 0,2 ‰. Az ezt meghaladó mértékű véralkohol-koncentráció mellett, vagy kábítószer-fogyasztás után a vezetőt akár 2 év börtönnel is büntethetik.

Bíróság elé állítják azt is, aki alkoholos befolyásoltság vagy kábítószer hatása alatt közúton kerékpározik.

kapcsolat

Nem mindegy, meddig maradsz
jogosítvány nélkül!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!