Akár 2 évre is eltilthatnak a vezetéstől

Mennyibe kerül visszaszerezned a jogsítványod?

Hívd ügyvédi irodánkat mielőbb, hogy mérsékelhessük a következményeket!

SOS vonal:

Az ittas járművezetés kapcsán felmerülő büntetőeljárás alatt nem csak a kirótt 30.000-től 270.000.000 Ft-ig terjedő pénzbüntetésre kell számítanod. A nyomozás minden kiadását – a vérminta vételétől a szakértői véleményeken át -, és az esetleges utánképzés költségeit is neked kell viselned, miközben a vezetéstől végig el vagy tiltva.

A hatályos Btk. alapján az ittas vezetésért kirótt pénzbüntetés minimális összege 30.000 Ft, maximuma pedig akár 270.000.000 Ft is lehet, melyet egynapi alaptételből szoroznak fel a bűncselekmény súlyosságával arányosan.

Az említett egy napi alaptételt a bíróság az elkövető vagyoni, jövedelmi, személyi viszonyaihoz és életviteléhez mérten szubjektíven állapítja meg, ez naponkénti 1.000 Ft-tól 500.000 Ft-ig is terjedhet. A cselekmény súlyosságához mérten pedig 30 és 540 nap között határozza meg a büntetés összegét. 1.000 Ft-os napi tétel és 30 napos büntetéssel sújtott cselekmény esetén a pénzbüntetés tehát 1.000×30, azaz 30.000 Ft. Hogy az ittas vezetésért végül milyen és mekkora büntetésre számíthatsz, emellett függ az enyhítő és súlyosító körülményektől is.

Mik lehetnek a nyomozás költségei?
A szó szoros értelmében ugyan nem minősül büntetésnek, de mindenképpen anyagi hátránnyal jár, hogy az eljárással összefüggésben felmerülő minden költséget – különösen a szakértői díjakat, illetve a kirendelt védő díját – az elkövetőnek kell megtérítenie. Emellett, ha a gyanúsított vitatta a kapitányság hitelesített légalkoholmérőjének az eredményét, és vér-, illetve vizeletvételre került sor, akkor a vérvételi vizsgálat körülbelül 50.000 Ft-os költsége az eredménytől függetlenül szintén őt terheli.

NEM MINDEGY, MEKKORA BÜNTETÉST KELL FIZETNED.

Hívj minket, hogy érdekeid képviselhessük!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Milyen kiadásokkal jár az utánképzés?

Ha az ittasan vezetőt több, mint hat hónapra eltiltják a vezetéstől, akkor kötelező utánképzésen is részt kell vennie, melynek finanszírozása szintén őt terheli. Hogy az utánképzés pontosan meddig tart és mennyibe kerül, az határozza meg, milyen programon kell részt venned.

Az utánképzési foglalkozások – beleértve a feltáró programot és az esetleges vizsgát is – egy órájának díja elméleti jellegű (1., 3-7) program esetében a közúti járművezetői pótvizsgadíj ötszöröse; gyakorlati (2.) program esetében a megfelelő járműkategóriára vonatkozó tanóránkénti költségtérítés ötszöröse.

A főbb járműkategóriákhoz tartozó alapdíjakat az alábbi táblázat foglalja össze:

NEM MINDEGY MEDDIG TART ÉS MENNYIBE KERÜL AZ UTÁNKÉPZÉS

Hívj minél hamarabb, hogy mérsékelhessük a következményeket!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Milyen bevételtől esel el és mennyi időre?

Ha napi szinten használtad az autód munkába járáshoz, akkor a vezetéstől való eltiltás időtartama alatt más módot kell találnod a közlekedésre. Ez önmagában kényelmetlenség és költség. Ám van, akinek kimondottan a munkavégzéséhez szükséges a jogosítvány.
A büntetés kiszabásakor a bíróság tekintettel lehet arra a tényre, hogy a vezetéstől való eltiltás a járművezető egzisztenciájára is kihat. Figyelembe veheti a vezetéstől való eltiltás mértékének vagy körének megállapításánál, de amikor magát az eltiltás szükségességét határozza meg, csak igen kivételes esetben veheti figyelembe.


Leggyakrabban ilyen eseteknél alkalmazzák a kategóriára történő eltiltást. Ilyenkor a bíróság az eset körülményeit mérlegelve dönthet úgy, hogy a járművezetéstől eltiltást csak arra a kategóriára korlátozza, amellyel az elkövető a cselekményt elkövette.

Bűncselekményt követ el tehát nem csak az, aki ittasan a kormány mögé ül, de az is, akivel esetleg megosztva működteti a járművet, az is, aki az ittas állapotú vezetésre felbujtotta, illetve, aki az ittas személy számára járművet biztosított

Összességében mennyibe kerül, mire visszakapod a jogosítványod?

Minden eset egyedi, így látatlanban a kiszabott büntetés csupán következtethető, nem lehet pontosan megjósolni. Egy átlagos esetről azonban elmondható, hogy 100-150.000 Ft-os pénzbírság mellett a bűnügyi költségekkel együtt, beleszámolva az esetleges utánképzés és az autós közlekedés pótlásából adódó kiadásokat, a végösszeg bőven eléri a félmillió Forintot.

Hívj minél hamarabb, hogy segíthessünk!

Nem mindegy, meddig maradsz jogosítvány nélkül!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!