Akár két évre is elveszítheted a jogosítványodat!

Mennyire megbízhatóak a véralkoholszint kalkulátor oldalak?

Hívd ügyvédi irodánkat mielőbb, hogy mérsékelhessük a következményeket!

SOS vonal:

Nincs olyan online véralkoholszint kalkulátor, amely személyre szabottan képes lenne meghatározni a szervezet pontos véralkohol szintjét. Bírósági eljárásban is értékelhető adatot erről csak hitelesített légalkoholmérő, avagy orvosi vér-, és vizeletvétel alapján kaphatunk.

A hatályos Btk. eszerint sorolja az ittas állapotú vezetést szabálysértés vagy bűncselekmény kategóriájába, és ez az érték határozza meg a cselekmény súlyosságát és a szankciók, pénzbüntetés mértékét is. Annak mérlegelését tehát, hogy alkalmas vagy-e a vezetésre, ne bízd egy alkohol kiürülés kalkulátorra! A weben fellelt legkiválóbb véralkohol kalkulátor sem mentesít annak a következményei alól, ha még kimutatható alkoholszinttel a véredben vezetsz!

A véralkoholt leggyakrabban mg/l-ben fejezik ki, és azt mutatja meg, hogy a mérés pillanatában mennyi tiszta alkohol található a szervezet véráramában. Természetesen van összefüggés az elfogyasztott alkohol mennyisége és az azóta eltelt idő között, ezt próbálja a legtöbb ittas járművezetés kalkulátor modellezni.

A folyamat két lépésből áll: az elfogyasztott alkohol felszívódik, majd lebomlik. Az elfogyasztott ital és a benne lévő etanol először az emésztőrendszeredbe kerül, és átlagosan 90%-át a májad idővel lebontja. A maradék körülbelül 10% az, ami kilélegzéssel, vagy vizelet formájában távozik a szervezetedből. Hogy ez az átlagosan 90-10%-os arány pontosan mennyi, szervezetenként változó, ezért is lehetetlen vállalkozás online véralkohol kalkulátorral bemérni.

A véralkoholszint kalkulátorok által használt legegyszerűbb képlet, ha egy egészséges máj papírforma szerinti lebontó értékét veszik alapul, amit a testsúly figyelembevételével finomítanak. Ez a képlet már jelentős általánosításokra épül. Korszerűbb az a modell, amely Erik M. P. Widmark 1932-ben kidolgozott képletével csak a testsúly bizonyos hányadával számol. A legtöbb mai alkohol felszívódás kalkulátor Windmark képletének többszörösen pontosított verziójával dolgozik, mely már figyelembe veszi a testsúlyon felül a testmagasságot, az életkort és a fogyasztó nemét is.

Még így is azonban egy általános képletről beszélünk, ahol a véralkoholszint kalkulátor eredményét nem befolyásolja a májad állapota, az általános fizikai és lelki erőnléted, szedett gyógyszereid vagy egyéb egészségügyi kezelések, bármilyen esetleges betegséged, és egy olyan pofonegyszerű tény sem, hogy mennyit ettél az alkoholfogyasztás előtt és után.

Éppen ezért az alkohol kalkulátor letöltés nem jelent biztonságot, és nem jelent megnyugtató, kétséget kizáró alapot, akkor sem, ha az alkohol kalkulator magyar jogszabályokra vonatkozóan módosítva lett.

Hívj minket minél hamarabb!

Keress minket, hogy érdekeid képviselhessük!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Az alkohol kalkulátor táblázat eredményét hogyan értékeli a BTK?

Ugyan nem hat terhelően, ha az online véralkohol szint kalkulátor alapján alkoholos befolyásoltság alatt állsz, ám felmentésre sem adhat okot, ha nullát mutatott a véralkoholszint kalkulátor, mielőtt volán mögé ültél volna.

A büntetőjogi eljárás szempontjából az első értékelhető mérés a kapitányságon végzett hitelesített légalkohol szondával történik, melyet szükség szerint vér-, és vizeletmintavétel követ vagy vált ki. Ugyan az első alkoholtesztet még az intézkedő rendőr végzi az igazoltatás helyszínén, ám ez az érték csak gyanakvásra adhat okot, vádra nem. Az itt mért értékek alapján az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet módszertani levele a következő fokozatok állapítja meg:

AZ ÜGYEK 45%-A MÁR A KAPITÁNYSÁGON ELDŐL!

Hívd ügyvédi irodánkat minél hamarabb!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben az alkohol már teljesen kiürült a szervezetünkből, lehetünk a zéró tolerancia szempontjából jogilag felhatalmazottak a vezetésre, ám a szervezet sok esetben ilyenkor még regenerációt igényel. Másnaposan lassabb a reakcióidő, rosszabb a koordinációs készség, és, hogy ez kinél meddig tart, személyenként sőt, életkorral változó, és lehetetlen egy alkohol ezrelék kalkulátorba beprogramozni.

Ha szonda negatív értéket jelez már a helyszínen, úgy az intézkedés lezárul, és ha más nem indokolja, vélhetően a rendőr útjára is bocsátja a vezetőt. A legtöbb szonda 0,15 mg/l alatt nem is mutatja ki a kilélegzett levegőben az alkoholszintet. Amennyiben mégis, és esetleg fals pozitív eredmény születne, a kapitányságon rendszeresen ellenőrzött és újrakalibrált, hitelesített légalkohol szonda egyértelműsíteni fogja a mérést.

Ha a szonda pozitív értéket mutat, de csak 0,25 mg/l érték alatti légalkohol szintet jelez, akkor a vezető szabálysértést követett el, az intézkedő rendőr pedig a helyszínen bírságot szab ki. Az intézkedés lezárul, és ez ügyben a rendőrnek a vezetővel további dolga nincs. Ez a fokozat még nem feltétlenül jelent alkoholos befolyásoltságot, bár a legtöbbünknél már fellépnek az alkoholhatás első tünetei: hosszabb reakcióidő, koordinálatlanabb mozdulatok.

Ha szonda által mért érték meghaladja a 0,25 mg/l légalkohol szintet, vagy a járművezető a helyszínen mért értéket vitatja, akkor az intézkedő rendőr tájékoztatja arról, hogy hiteles mintavétel céljából a legközelebbi rendőrkapitányságra előállítja. Itt történik a helyszíni mérés igazolása vagy a hitelesített szondával, vagy vér-, és vizelet mintavétellel.

Ritka az, akin ilyen mértékű – jogilag még csak igen enyhe – alkoholos befolyásoltság ne látszana meg. Ilyenkor az arc már általában kipirul, a beszéd élénkül, a látómező pedig beszűkül.

kapcsolat

Nem mindegy, meddig maradsz
jogosítvány nélkül!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!