Mérsékeljük a
következményeket

Hívj azonnal, hogy mihamarabb segíthessünk!

SOS vonal:

"Látod, te is egy potenciális ügyfél vagy csak még nem kaptak el."

Egy bírósági tárgyalásra várakozva egyik ügyvéd kollégámmal beszélgettünk, aki miután megtudta, milyen ügyet képviselek, megkérdezte tőlem:
– Te ilyeneket védesz?
A kérdés eléggé szíven ütött mert úgy hangzott, mintha legalább tömeggyilkosokat, háborús bűnösöket, vagy terroristákat akarnék kivonni az igazságszolgáltatás joghatósága alól.
Mivel már régóta ismertem, így megkérdeztem a kollégát:
– Előfordult már, hogy vasárnap délelőtt fűnyírás közben megittál két-három sört?
– Igen, persze!
– És olyan is volt már, hogy ezután a feleséged elküldött a boltba egy pohár tejfölért, mert elszámolta magát?
– Igen, többször is!
– Kocsival mentél?
– Mi mással… Tudod, hogy nem szeretek gyalogolni!
– Látod – mondtam neki – te is egy potenciális ügyfél vagy csak még nem kaptak el.

Hívj minket!

Hasonló helyzetben vagy?

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Mi számít sikeresen képviselt ügynek?​

Az ittas járművezetőket szinte kivétel nélkül emberek halálának vagy maradandó fogyatékosságának, illetve véres balesetek okozójaként könyvelik el. Elvégre az ilyen eredménnyel járó esetek kapnak szélesebb sajtóvisszhangot a médiában. A valóság azonban teljesen más, ittas járművezetőként tisztes családapák (és bizony családanyák is) a vádlottak padjára kerülhetnek.
Elég egy pici botlás, és egy pillanatnyi megingás is  súlyosabb hátrányokhoz vezet annál, amit az igazságszolgáltatás ezért a cselekményért kiszab. Ehhez mérten sikernek sem azt tekintjük, ha valakit kivonunk az ittas járművezetés miatti felelősség alól.
Siker az, ha a büntetést sikerül a jellemzően egyszeri botlás körülményeihez képest a legalacsonyabb mértékűre kihozni. Ügyfeleink szinte kivétel nélkül az eltiltás mellőzését vagy tartalmának minimalizálását szeretnék, az anyagi jellegű szankciók kevéssé érdeklik őket. Mivel a hatályos büntető törvénykönyv az eltiltás mellőzését nem teszi lehetővé, így az eltiltás tartalmának minimalizálása, vagy az egyébként indokolatlan eljárás megszüntetése könyvelhető el sikerként.

Sikertöréneteink

Csak a járművezetést követően fogyasztott alkoholt

Hölgy megbízónk mozgássérült párjával érkezett pihenni egy vidéki város wellness szállodájába. A kipakolást követően ügyfelünk a szálloda parkolóján belül másik helyre állt, ahol érintőlegesen ütközött egy másik parkoló autóval. A szálloda személyzete rendőrt
hívott, erről azonban ügyfelünket nem tájékoztatta, ezért ő a szobájukba számukra welcome drink-ként bekészített pezsgőt párjával elfogyasztotta. A rendőrök több, mint egy óra elteltével érkeztek a szállodába, ahol az érkezésükre nem számító és őket nem kellő gyorsasággal beengedő párra rátörték az ajtót, majd – az egyébként meztelen – ügyfelünket a város kórházának ügyeletén vérvételre előállították, aki ekkora az elfogyasztott pezsgő hatására ittasnak bizonyult.

Eredmény

Ügyfelünk ezt követően kérte segítségünket. Munkatársaink segítségével összeállított vallomása – mely mind a tanúk egy meghallgatott szállodai alkalmazottak elmondásával, mind az igazságügyi szakértő véleményével egybevágott, – meggyőzték az ügyészséget arról, hogy ügyfelünk csak a járművezetést követően fogyasztott alkoholt, ezért vele szemben az ittas járművezetés miatt indult eljárást megszüntették.

A bíróság nagyon méltányos járművezetéstől történő eltiltást és pénzbüntetést szabott ki

Ügyfelünk, egy vidéki kisvárosban lakó fiatalember egy a lakóhelyétől mintegy 20 km-re lévő hétvégi házat szándékozott bemutatni a lehetséges vevők részére. Mivel a külső hőmérséklet mínusz 10 fok alatt volt, az autójában várakozott és az ott lévő fél literes vodkából kortyolgatott. A vevők késtek, majd utóbb le is mondták a megtekintést – addigra a vodka nagyobb része is elfogyott. Ügyfelünk tudta, hogy nem szabad elindulnia így, ezért megitta a maradék vodkát, a fűtést pedig felcsavarta azzal a szándékkal, hogy alszik egyet, majd azt követően valamelyik ismerősét kéri meg, hogy jöjjenek érte és autójáért.

A meleg autóban az elfogyasztott alkohol igen rövid idő alatt ügyfelünk fejébe szállt, emiatt elveszítette ítélőképességét és elindult az autóval. A megtett útból semmire nem emlékszik, első emlékképe az, hogy lakóhelyének egyik üzletközpontja előtt autójában
ébresztgetik a rendőrök, azt követően, hogy személyi sérüléssel nem járó koccanásos balesetet okozott.

Az igazságügyi orvosszakértői vélemény szerint a cselekmény időpontjában a járművezető véralkohol koncentrációja meghaladta a 3 ezreléket, vagyis a bűncselekmény értékhatár
hatszorosát.

Eredmény

A fiatalember felmérte cselekménye súlyát, hogy emiatt börtönbe is kerülhet, ennek elkerülése érdekében kérte segítségünket. Jól összeállított, az esetében szóba jöhető enyhítő körülményeket teljeskörűen tartalmazó beismerő vallomása, illetve az arra tett védői észrevételek és indítványok hatására a bíróság nagyon méltányos – egy év járművezetéstől történő eltiltást és 360.000 forintos – pénzbüntetést szabott ki, mely ellen sem vádlott, sem az ügyész nem kérte tárgyalás tartását.

Hívj minket!

Hasonló helyzetben vagy?

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Csak kategóriára tiltottak el, megmaradt a munkám

Hivatásos teherautó sofőrként mindig kiszámolom, hogy az elfogyasztott italok mennyi idő alatt ürülnek ki a szervezetből. Sajnos egy jól sikerült születésnapi buli után elszámoltam magam. Nagyon magam alatt voltam, hiszen a jogosítványom elvesztése egyben munkahelyem elvesztését is jelenti.

Eredmény

Beláttam, hogy hibáztam, együttműködtem a hatóságokkal, végül egy gyorsan lefolytatott eljárásban csak a B kategóriától tiltottak el. Így megmaradt a jogsim és megtarthattam a munkámat is!

Végül csak öt hónap eltiltást kaptam

A feleségem hívott, hogy menjek már elé a bolthoz, mert két szatyrot cipel és közben eleredt az eső… Két sör után ültem autóba, és a lakásomtól két saroknyira állítottak meg.

Eredmény

A rendőrök nem sok jóval bíztattak, végül csak öt hónap eltiltást kaptam, és utánképzésre sem kell mennem.

Hívj minket!

Hasonló helyzetben vagy?

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

A büntetés megállt 200.000 Ft-nál

A kapitányságon mért értékek alapján a rendőr ismerősöm azt mondta, hogy legalább két évre elveszik a jogosítványomat, és legalább félmilliós büntetésre számítsak.

Eredmény

Együttműködtem a hatóságokkal, az ügyvéd segítségével a jogerős ítélet csak egy évre tiltott el és a büntetés is megállt 200.000 Ft-nál.

Munka nélkül maradtam volna!

Szállítmányozóként a jogsim nélkül gyakorlatilag kereset nélkül maradtam volna majd egy évig, ott kellett volna hagyjam az állásomat.

Eredmény

Sikerült csak a B kategóriára korlátozni az eltiltást

Hívj minket!

Hasonló helyzetben vagy?

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Saját eredményességünket ahhoz mérjük, hogy egy konkrét ügyben mennyire tudjuk a ténylegesen kiszabott büntetések mértékét a törvényi minimumokhoz közelíteni. Nagyon fontos mindemellett, hogy reális és elérhető célokat tűzzünk ki

Azt, hogy egy konkrét ügyben milyen eredményt tudunk elérni, több tényező is befolyásolja. Nagyon sok múlik a minket megbízó ügyfél hozzáállásán, azon, hogy őt hol és milyen körülmények között érték ittas vezetésen és milyen mérési eredmények születtek. Befolyásoló lehet, hogy történt-e esetleges eljárási hiba, vagy, hogy milyen az eljáró rendőrség, ügyészség, bíróság leterheltsége?

Persze az elvárt eredmény is ügyfelenként más és más. A legtöbben a jogosítvány teljes elvesztését szeretnék elkerülni, vagy legalább az eltiltás időtartamát minimalizálni. Másoknak kevésbé fontos a jogosítvány megléte, inkább a súlyos anyagi következmények mérséklése a cél.

Már az első tényfeltáró beszélgetés során igyekszünk kizárni az irreális elvárásokat. 2,5 ezrelékes véralkoholszint esetén nem lehet cél a jogosítvány megmentése – hacsak nem történt a mintavételek során súlyos eljárási szabálysértés, mely a bizonyítást meghiúsítja, de munkánk során nem erre építünk.

A cél minden esetben a büntetés mértékének az eset összes körülményéhez mérten lehetséges minimumra szorítása. Ez lehet 3 év helyett 1 év eltiltás, vagy alacsonyabb véralkohol szint esetén az eltiltás időtartamának csupán az jogi eljárás időtartamára való korlátozása.

kapcsolat

Nem mindegy, meddig maradsz
jogosítvány nélkül!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!