BEHÍVTAK KIHALLGATÁSRA? A VALLOMÁSODON Akár 150.000 Ft is múlhat!

NE MENJ ÜGYVÉD NÉLKÜL!

Hívd irodánkat mielőbb, és együtt elkerüljük a javíthatatlan hibákat!

SOS vonal:

Az a vallomás, amit a kihallgatáson teszel alapesetben az egyetlen alkalom, hogy az ügy enyhítő körülményeiről szót ejts. Ám ezzel a vallomással akaratlanul nagyobb bajba is keverheted magad. A vallomásodra hivatkozhat a bíróság, amit itt mondasz, akár 150.000 Ft-tal és 6 hónappal is befolyásolhatja a büntetés mértékét, illetve időtartamát. Utólag az itt elhangzottakat a legjobb ügyvéd sem képes megcáfolni, módosítani, vagy kiegészíteni. Éppen ezért egyetlen ügyfelünknek sem javasoljuk, hogy kihallgatáson, vallomástételen nélkülünk jelenjen meg.

A rendőrtől nem kell félni! Lehet, hogy, amikor megállítottak téged, vagy a kapitányságra vittek mintavételre, akkor nem voltak túl kedvesek. Még talán kifejezetten mogorvák is voltak. De ne felejtsd el, azon az éjszakán ők is távol voltak a szeretteiktől. Sőt, lehet hogy előzőleg épp egy veszélyes bűnözőt kaptak el, vagy egy súlyos baleset helyszínén jártak. Egyik sem túl felemelő.

Munkánk során az ország szinte valamennyi rendőrségén megfordultunk már és örömmel mondhatjuk, hogy egyes kapitányságokon kimondottan jó fej vizsgálók dolgoznak. Általában barátságosak és segítőkészek – természetesen az ittas járművezetés btk. 188. § törvény adta kereteken belül. Neked sem akarnak rosszat, ám a munkájuk a törvény betartatása, és ennek megfelelően fognak eljárni.

Hogy ittas járművezetés vádlottjaként ne keverd magad nehezebb helyzetbe, mint amiben eleve vagy, azt javasoljuk, hogy hozzáértő ügyvéd nélkül ne menj rendőrségi kihallgatásra! Hozzáértő ügyvéd nélkül ne tegyél vallomást! Az ittas vezetésért járó büntetés gyakori kérdések közt kiemelt helyen szerepel, hogy mekkora büntetést kell fizetni, és mikor adják vissza a jogosítványt. Ezek a kérdések gyakran ekkor dőlnek el.

Minél hamarabb hívsz, annál többet tehetünk érted!

Keress minket, hogy érdekeid képviselhessük!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Ezért ne menj ügyvéd nélkül a rendőrségi kihallgatásra!

1. Ne maradj egyedül!

Bármennyire is jó fejek a rendőrök, azért a rendőrség az rendőrség. Fegyveres őrök, rácsos ajtók és ablakok, olajfestékkel festett falak, fény nélküli neon világítású folyosók vesznek majd körül. Már önmagában a környezet hátborzongató tud lenni annak, aki nincs ehhez szokva. Szerencsére vannak üdítő kivételek, ahol tágas, világos terek és új épületek fogadnak, de sajnos nem ez a jellemző. Ebben a frusztráló közegben az ember hajlamos az idegességre, feszültté válhat, és egy szépen összefoglalt vallomás helyett, csak arra koncentrál, hogy mielőbb kikerüljön ebből a fojtogató környezetből. Pedig egyáltalán nem mindegy hogy a vallomásban mi hangzik el, vagy éppen, mi em hangzik el.

2. Ne becsüld alá a helyzet súlyát!

Több ügyfelünk mesélte már, hogy a vallomástétel előtt azért nem kért ügyvédi segítséget, mert amikor telefonon beidézték vallomástételre, azt a tájékoztatást kapta, hogy nincs szükség ügyvédre. Hiszen úgyis a bíróságon fog eldőlni minden, hiszen csak néhány kérdésre kell válaszolni, hiszen csak pár hónap eltiltásra kell számítania.

Ez a rendőri állítás egyébként igaz, csak hiányos, és azt feltételezi, hogy a vallomásodból minden lényeges információ kiderül majd. De te tudod, mi a lényeges, és mi nem? Mi védhet és mi terhelhet? Tudtad például, hogy a bíróság nem feltétlenül tart tárgyalást, és a te szereped a vallomástétellel lezárul? Alapesetben a bíróság a rendőrségi iratanyagban szereplő mért alkoholértékeket veszi alapul. Ez adja meg a kiróható büntetés maximát és minimumát az ittas járművezetés új btk alapján. Ezen belül a vallomásodban szereplő enyhítő körülményeket, illetve vagyoni jövedelmi és szociális körülményeket veszi figyelembe a bíróság, így hozza meg végleges döntését az eltiltás tartamáról és a pénzbüntetés összegéről.

Ha tehát nem vagy egészen pontosan tisztában azzal, hogy mik lehetnek az elbírálás során figyelembe vehető enyhítő körülmények, és ha ezekről a vallomásodban nem teszel említést, akkor azokról az eljáró ügyészség és bíróság egyszerűen nem fog értesülni. Alapesetben nincs más alkalom, amikor tudomást szerezhetnének róla. Mi van akkor, ha a bíróság nem tud az enyhítő körülmnyekről? A büntetés kiszabása során nem tudja őket a javadra értékelni. Végeredményben az eltiltás időtartama akár 3-6 hónappal, a pénzbüntetés összege pedig akár 100-150.000 Ft-tal több is lehet. Pár hónap persze nem hangzik vészesen így papíron, de gondolj bele: 12 hónap is már egy teljes évet jelent jogosítvány nélkül.

3. Nem mindegy, mit mondasz!

A rendőrségen tájékozatni fognak a vallomástétel előtt. Többek között a kihallgatást végző vizsgáló elmondja majd hogy nem vagy köteles vallomást tenni, viszont ebben az esetben a védekezésnek erről a jogáról is lemondasz. A vallomás megtagadását semmiképpen sem javasoljuk. A vallomás megtagadásából sokkal több hátrányod származik, mint amennyi előnyt szerezhetsz vele. Már ha egy jól átgondolt, és jól felépített vallomást mondasz el. Ellenkező esetben könnyen nagyobb bajban találhatod magad, mint amibe eredetileg kerültél.
Az efféle látszólagos apróságok is terhelőek lehetnek:

  • „Apa kocsijával mentem….” – és a szegény apuka ellen már meg is indult a büntetőeljárás járművezetés tiltott átengedése miatt!
  • „Csak kitettem a gyerekeket az iskolánál…” – és innentől kiskorú veszélyeztetése miatt is magyarázkodhatott az addig csak ittas járművezetéssel meggyanúsított anyuka!
  • „Elvettem tőle a kocsija kulcsait, és elhajtottam…” – és az ittas járművezetés vétsége mellett már egy jármű önkényes elvétele miatt is folyik az eljárás annál az egyetemistánál, aki egy veszekedés után a barátnője autójával távozott a helyszínről!
AZ ÜGYEK 45%-A MÁR A KAPITÁNYSÁGON ELDŐL!

Hívd ügyvédi irodánkat minél hamarabb!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Miért fontos ügyvéddel menni a kihallgatásra?

Az alkohol vezetés gyakori kérdések egyike, hogy miért is fontos előzetesen konultálni az ügyvéddel? Miért fontos egyáltalán ügyvéd jelenlétében tenni a vallomást? Hiszen úgyse tudja nálad jobban, hogy mi történt. Azért fontos mind az előzetes konzultáció, mint az ügyvédi jelenlét a vallomás során, hogy az ügy szempontjából lényeges és azt előre vivő információk kerüljenek elő. Hogy csak ezeket add át az eljáró hatóságok részére, és semmi olyat, amit a későbbiekben ellened fordíthatnak.

Ami egyszer az eljárás jegyzőkönyveibe belekerül, az onnantól ott is marad. Miért hangsúlyozzuk ezt? Mert ha később a már leírtakhoz képest eltérő állítást teszel, az már bármelyik állításodra rossz fényt vet, és onnantól minden esetben felmerülhet a kérdés: hogy miért is emlékszel egyszer így, egyszer meg úgy? Ha ezt az ellentmondást nem sikerül megfelelően feloldani, onnantól alapból a szavahihetőséged kérdőjeleződik meg. Bármi, amit emellett mondasz kérdésessé válik, mint valós tény.

kapcsolat

Nem mindegy, meddig maradsz
jogosítvány nélkül!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!