A pénzbüntetés akár több százezer Forint is lehet!

Ittasság és alkoholos befolyásoltság

Hívd ügyvédi irodánkat mielőbb, hogy mérsékelhessük a következményeket!

SOS vonal:

Ittasság, részegség, alkoholos befolyásoltság. Az ittas járművezetés kapcsán gyakran hangzanak el ezek a kifejezések, melyek mást jelentenek köznyelvben és mást a büntetőjogi gyakorlatban.

A korábbi büntetőjogi gyakorlatban ahhoz, hogy megállapítsák az ittasan vezetés tényállását illetve a bűncselekményt, előbb a járművezető szeszes italtól befolyásolt állapotát kellett igazolni. Miért hagytunk fel mára ezzel a gyakorlattal?

Mert az alkoholos befolyásoltság egzakt módon nem meghatározható. Számos olyan tényező játszik közre, ami emberenként más és más. A kialakuló alkoholos befolyásoltság mértéke akár személyenként merőben eltérő lehet ugyanazon alkoholmennyiség elfogyasztása után. A befolyásoltságot meghatározhatja az alkoholt fogyasztó testalkata, súlya, italfogyasztási szokásai, az előzetesen elfogyasztott ételek mennyisége és összetétele, a személy esetleges betegségei, szedett gyógyszerei, avagy májműködésének zavara számottevően befolyásolhatja.

Egy építkezésen dolgozó, nehéz fizikai munkát végző segédmunkás esetében fél deci pálinka és egy sör elfogyasztása gyakorlatilag semmilyen mértékű alkoholos befolyásoltságot nem eredményez. Ugyanakkor egy éppen nagykorúvá vált vékony testalkatú hölgy esetében ugyanezen mennyiség éhgyomorra elfogyasztva akár súlyos alkoholos befolyásoltságot is eredményezhet.

NEM MINDEGY, MEKKORA BÜNTETÉST KELL FIZETNED.

Hívj minket, hogy érdekeid képviselhessük!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Az alkoholos befolyásoltság megállapítása

A korábbi Btk. rendelkezése alapján az ittas vezető egyéni befolyásoltságát vizsgálták, mely egy meghatározott időpontra vonatkoztatott szeszesital fogyasztásból származott. A ma hatályos büntető jogi rendelkezések ezzel szemben az alkoholos befolyásoltság mértékét, ezáltal az ittasság mértékét a véralkohol- illetve a levegő-alkohol koncentráció értékéhez viszonyítják, és az alkoholos befolyásoltság fokozatait is ez alapján határozzák meg.

A változtatás jogpolitikai indoka az volt, hogy az ittas állapotban elkövetett járművezetés már a befolyásoltság létrejöttének reális lehetősége esetén is van annyira veszélyes, hogy büntetőjogi következményei legyenek. Az előző példánál maradva a kemény fizikai munkát végző segédmunkás a fél deci pálinka és az üveg sör elfogyasztását követően igen nagy valószínűséggel nem lesz az alkohol befolyása alatt, de az esély megvan rá. Véralkohol és légalkohol szintje alapján tehát ittasnak fog minősülni.

HÍVJ MINÉL HAMARABB, HOGY SEGÍTHESSÜNK!

Nem mindegy, meddig maradsz jogosítvány nélkül!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

A hatályos Btk. szerint az követ el ittas járművezetést, aki 0,50 gramm/liter ezrelék véralkohol-, illetőleg 0,25 milligramm/liter ezrelék levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb értéket eredményező alkohollal a szervezetében vezet. Ennél alacsonyabb érték esetén csupán szabálysértésről beszélünk, mely szintén jogellenes magatartásnak minősül és bírságot von maga után.

Alkoholos befolyásoltság táblázat

Az alkoholos befolyásoltság mértéke nagyban kihat a később kirótt büntetés mértékére. A fokozatok megítélésénél az országos igazságügyi orvostani Intézet módszertani levele tekinthető irányadónak. Az ebben foglaltak szerint a véralkohol-koncentráció, avagy véralkohol-szint az alábbiak szerint befolyásolja a vezetési képességet:

  • 0,2‰ (20 mg%) véralkohol szintnél az alkoholfogyasztás nem bizonyítható,
  • 0,21-0,50‰ (21-50 mg%) véralkohol szintnél a szeszesital-fogyasztás igazolt, de a szeszesitalt fogyasztó alkoholosan nem volt befolyásolt,
  • 0,51-0,80‰ (51-80 mg%) véralkohol szintnél igen enyhe alkoholos befolyásoltság,
  • 0,81-1,50‰ (81-150 mg%) véralkohol szintnél enyhe-,
  • 1,50-2,50‰ (150-250 mg%) véralkohol szintnél közepes-,
  • 2,51-3,50‰ (251-350 mg%) véralkohol szintnél súlyos-,
  • 3,51‰ felett (351 mg%) véralkohol szintnél igen súlyos alkoholos befolyásoltság áll fenn.
    Ezek az értékek a büntetőjogi eljárás és a szankciók meghatározása során lesznek a bíróság számára irányadóak.

Miben tér el a nem alkoholos befolyásoltság?

Az ittas állapot több szempontból is eltér a bódult állapottól, bár az előállított személy mindkét esetben befolyásoltság alatt áll. Bódultság esetén azonban helyszíni vizsgálatra nincs lehetőség. A pszichotróp anyagok összetétele és hatásmechanizmusa oly mértékben sokrétű, hogy csak különféle reagensekkel lehet beazonosítani őket, melyhez vér-, és vizeletmintára van szükség. Léteznek ugyan gyorstesztek, melyek a bódultság meglétét kimutatják, de a pontos anyagok és mérték meghatározásában laboreredményekre kell hagyatkozni.

kapcsolat

Nem mindegy, meddig maradsz
jogosítvány nélkül!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!