Akár két évre is elveszítheted a jogosítványodat!

Az ittas járművezetés meghatározása

Hívd ügyvédi irodánkat mielőbb, hogy mérsékelhessük a következményeket!

SOS vonal:

A hatályos büntető törvénykönyv alapján az valósít meg ittas járművezetést, aki ittas állapotban vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású úszólétesítményt, vagy közúton illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású járművet vezet.

A törvény tehát ittas járművezetés miatt nemcsak a gépkocsivezetőket és motorkerékpárosokat szankcionálja. Ittas járművezető lehet a villamosvezető, a mozdonyvezető, a révész vagy akár a repülőgép pilótája is, ha az alkoholszint ellenőrzése során a szervezetében mért légalkohol koncentráció meghaladja a 0,25 milligramm / litert, illetve véralkohol szintje a 0,50 gramm / litert. Az ennél alacsonyabb, de kimutatható koncentrációk szabálysértésnek minősülnek, és szintén büntetendők.


A bűncselekmény megállapításakor meghatározó tehát a jármű típusa, illetve, hogy közútról, vagy magánútról beszélünk. Nem bír ellenben jelentőséggel az út burkolata.

Az ügyek 45%-a már a kapitányságon eldől!

Hívd ügyvédi irodánkat minél hamarabb!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Ittas járművezetés 2021-ben különféle járműveken és utakon

A BTK ittas járművezetés megítéléskor érdekes különbséget tesz vasúti és légi járművek esetében. Ilyenkor ugyanis akkor is eljárás indulhat a járművet ittasan vezető ellen, ha a szóban forgó jármű nem rendelkezik gépi meghajtással. Akár egy vasúti hajtány, vagy egy vitorlázó repülőgép vezetője is felelősségre vonható.

Szárazföldi és vízi járművek esetében ugyanakkor az ittas járművezetés megállapításának feltétele, hogy az adott jármű gépi meghajtású legyen. Nem követ el tehát bűncselekményt az ittasan vezető kerékpáros, rollerező vagy vízibicikliző személy. Mindez persze nem jelenti, hogy a nem gépi hajtású közúti, vagy vízi járművek ittas állapotú vezetését támogatná a jogalkotás. Ilyen esetben az ittas járművezetés szabálysértésként ugyanúgy szankciókat von maga után.

Nem mindegy, mekkora büntetést kell fizetned.

Hívj minket, hogy érdekeid képviselhessük!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Közúti járművek esetén nagyon fontos észben tartani, hogy az ittas járművezetés nem csak közúton, hanem közforgalom elől el nem zárt magánúton is megvalósulhat.

Közforgalom elől el nem zárt magánútnak minősül például egy bevásárlóközpont parkolója is. Amennyiben egy nagy áruház parkolójában színeződik el az alkoholszonda, azért az ittas járművezető ugyanúgy felel, mintha az ittas járművezetést egy főútvonalon, vagy az autópályán követte volna el. Az ittasan vezetés továbbá ugyanúgy megvalósulhat a kátyús-zúzalékos burkolatú úton és a földúton, mint a legfinomabb aszfalttal ellátott autópályán.

Az ittasan való vezetés enyhítő körülményei közt tehát sem az út tulajdoni formája, sem az út burkolata nem szerepel.

Külön kategória a halált okozó ittas járművezetés, amely nem csupán ittas járművezetés bűncselekményét, de a legenyhébb esetben is minimum közúti baleset okozását is jelenti. Súlyosbító körülmény a cserbenhagyás, a nem csupán alkoholos befolyásoltság, további utasok veszélyeztetése, sérülések, károk okozása. Az ittas járművezetés statisztika is igazlja, hogy általában ezekben a súlyos esetekben többről van szó, mint puszta alkoholos befolyásoltságról.

Nem csak a vezető vonható felelősségre!

Sokan gondolják úgy, hogy ittasan vezetés kizárólag a jármű kormánya mögött követhető el. Ez általában igaz, az ittas járművezetés jellemzően egy elkövető által kerül megvalósításra. Ám az ittas járművezetés társtettes alakzatban is megvalósulhat, amennyiben az ittas vezetők a járművezetés egyes feladatait megosztják egymás között. Például az egyik vezető csak kormányoz, a másik pedig a jármű sebességét szabályozza.

Az ittas járművezetés, mint bűncselekmény, nem csak a vezető által követhető el. Egy vidám társaság esetében előfordulhat, hogy a társaság tagjai bírják rá az ittas állapotban történő járművezetésre a későbbi ittas vezetőt. Ebben az esetben azok, akik az ittas járművezetőt e cselekményre rábírták, tettükért felbujtóként felelhetnek. Bűnsegédként vonható felelősségre az a személy is, aki a szeszes italt fogyasztott személy számára az ittasan vezetés megvalósításához eszközt – azaz járművet – biztosít. Tehát büntethető a vezetés átengedése ittas személynek is.

Bűncselekményt követ el tehát nem csak az, aki ittasan a kormány mögé ül, de az is, akivel esetleg megosztva működteti a járművet, az is, aki az ittas állapotú vezetésre felbujtotta, illetve, aki az ittas személy számára járművet biztosított

Ha kifizeted a pénzbirságot, az ittas járművezetés vétsége erkölcsi bizonyítvány lapjaira nem kerül fel, az tiszta lesz. Ellenben a rendőri nyilvántartásban végleg szerepelni fog a korábbi bűncselekmény, és ezt bármelyik igazoltató rendőr képes lesz lehívni. Ennél összetettebb kérdés az ittas járművezetés elévülése. Olyan bűncselekmények esetén, amik nem büntethetőek életfogytig tartó szabadságvesztéssel, a büntetés képes az elévülésre, ez ittasan vezetés esetén három év. Azonban, ha nem csupán ittas járművezetés vétségét állapítja meg a bíróság, már más lehet a helyzet.

Hívj minél hamarabb, hogy segíthessünk!

Nem mindegy, meddig maradsz jogosítvány nélkül!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!