Akár két évre is elveszítheted a jogosítványodat!

Mit mutat az alkoholszonda érték?

Hívd ügyvédi irodánkat mielőbb, hogy mérsékelhessük a következményeket!

SOS vonal:

Az alkoholszonda az egységnyi levegőben mért alkohol mennyisége alapján ad következtetést a vezető korábbi szeszesital fogyasztására. A kijelzett alkoholszonda érték azt mutatja meg, hogy egy liter kilélegzett levegőben hány milligramm alkohol található.

A köztudatban mind a mai napig él a szóhasználat miszerint az igazoltatás során elszíneződött a szonda. Ez a kifejezés a korábbi ellenőrzési gyakorlatból ered. Helyszíni alkoholszondás ellenőrzéseknél ugyanis úgynevezett kémiai alkoholszondákat használtak, ahol kémiai reakciók hatására a szonda különböző színeket vett fel, melyet egy referencia szín táblázattal összevetve az intézkedő rendőr következtethetett az ittasság fokára.

A technika fejlődésével ez a módszer idejétmúlttá vált, ma már helyszínen is sokkal korszerűbb, félvezető érzékelős, elektronikus alkoholszondákat használnak. Ennek eredményeként jóval ritkább a téves ittasság jelzés, és az intézkedő rendőr már a helyszínen jóval pontosabb értéket kap az eljárás alá vont személy légalkoholszint koncentrációjáról.

MENTSÜK MEG A JOGOSÍTVÁNYOD!

Hívj minket, hogy érdekeid képviselhessük!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Alkoholszonda értékek táblázat

Az alkoholszonda mértékegysége milligramm per liter, azaz egységnyi literben megmutatkozó alkohol mennyisége. 0,01 mg/l értékig az alkoholszonda nem ad, vagy negatív jelzést ad, ebben az esetben további intézkedésre nem kerül sor. 0,25 mg/l légalkoholszint felett valószínűsíthető a 0,5 ‰ véralkoholszint koncentráció, vagyis a bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja áll fenn.

Az alkoholszonda által mért levegőalkohol-koncentráció esetén az ittasság fokára az alábbi alkoholszonda szintek szerint lehet következtetni.

 • az alkoholszonda 0,1 mg/l értékéig az alkoholfogyasztás nem bizonyítható,
 • az alkoholszonda 0,11-0,25 mg/l mért értékéig a szeszesital-fogyasztás igazolt, de a szeszesitalt fogyasztó alkoholosan nem volt befolyásolt,
 • az alkoholszonda 0,26-0,40 mg/l mért értékéig igen enyhe-,
 • az alkoholszonda 0,41-0.75 mg/l mért értékéig enyhe-,
 • az alkoholszonda 0,76-1,25 mg/l mért értékéig közepes-,
  az alkoholszonda 1,26-1,75 mg/l mért értékéig súlyos-,
 • az alkoholszonda 1,76 mg/l mért értéke felett igen súlyos fokú alkoholos befolyásoltság áll fenn.

Hogy az egyes légalkohol szintek, milyen véralkohol szintnek felelnek meg, alkoholszonda kalkulátorunk értékelésénél részletezzük!

NEM MINDEGY, MEKKORA BÜNTETÉST KELL FIZETNED.

Hívj minket, hogy érdekeid képviselhessük!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Amennyiben az intézkedő rendőr a nagykönyv – azaz a vonatkozó ORFK utasítások – szerint jár el, a következő fog történni:

Az ittasság ellenőrzés megkezdésekor szóban figyelmezteti az ellenőrzés alá vont személyt – jelen esetben a jármű vezetőjét – hogy a légalkoholmérés megtagadása, vagy sikertelen mintaadás esetén vér- és vizeletminta vételre előállíthatják. Ezután az ellenőrzés alá vont személyt szóban nyilatkoztatja az alábbiakról:

 • megértette-e a légalkoholmérés megtagadása, vagy sikertelen mintaadás következményeire vonatkozó figyelmeztetést;
 • van-e egészségügyi akadálya a légalkoholmérésnek;
 • aláveti-e magát a légalkoholmérésnek;
 • mikor fogyasztott utoljára szeszes italt;
  fogyasztott-e szeszes ital kivételével vezetési képességre hátrányosan ható egyéb szert, mint kábítószert, pszichotróp anyagot vagy új pszichoaktív anyagot.
 • Ha pedig szükséges, a sikeres mintaadás érdekében kioktatja az ellenőrzés alá vont személyt az alkoholteszterrel történő mintaadás módjáról.

Mi történik, ha a helyszíni alkoholszonda értékei alapján felmerül az ittasság gyanúja?

Ha a helyszíni ellenőrzés alapján felmerült az alkoholfogyasztás gyanúja, akkor a mért alkoholszonda értéknek megfelelő bírság kiszabására, vagy további intézkedésre kerül sor. A fenti alkoholszonda táblázat alapján következtethető a befolyásoltság mértéke, de a helyszíni alkoholszonda érték az intézkedés további menetét is meghatározza.

 • Ha az eredmény a 0,15 mg/l értéket nem haladja meg, 30.000 Ft bírság kiszabását követően további intézkedésre nem kerül sor.
 • 0.16 – 0.25 mg/l közötti értéknél a bírság összege 100.000 Ft, de még mindig tovább lehet menni – feltéve, hogy a vezető a mért értéket nem vitatja.
 • 0,25 mg/l feletti érték esetén, illetve ha a helyszíni mérés eredményét a vezető vitatja, az ellenőrzést haladéktalanul meg kell ismételni a kapitányságon hiteles elektromos légalkoholmérő berendezéssel.

Ebben az esetben az intézkedő rendőr tájékoztatni fogja a vezetőt arról, hogy ő a helyszínen mért érték alapján bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható. Elmondja azt is, hogy a mérést szükséges egy hitelesített mérőeszközzel megismételni, ennek érdekében pedig ő a vezetőt haladéktalanul előállítja az illetékes rendőrkapitányságon vagy rendőrőrsön.
Itt aztán a vezetőnek ismételten nyilatkoznia kell, hogy az intézkedést megelőzően fogyasztott-e a vezetési képességre hátrányosan ható szert – alkohol tartalmú ételt, italt, kábítószert, pszichotróp anyagot vagy új pszichoaktív anyagot. Ez a nyilatkozat a későbbiekben bizonyítási eszközként nem használható fel. Ez azt jelenti, hogy ezen nyilatkozat alapján az ittas járművezetés bűntette vagy a szabálysértés nem bizonyítható, és nem bizonyítható akkor sem, ha a nyilatkozatában az alkohol- vagy kábító hatású anyag fogyasztásának tényét a vezető esetlegesen elismeri.

Tájékoztatni kell a járművezetőt arról is, hogy amennyiben az egészségi állapota miatt vele szemben hiteles mérőeszköz nem alkalmazható, úgy vér- és vizeletminta vételére kerül sor. Ezután megtörténik a hiteles mérés. Ha ennek eredménye alkoholfogyasztása utal, úgy az első méréstől számított legalább 30, de legfeljebb 45 perc elteltével újabb mérést kell végezni.

Hívj minél hamarabb, hogy segíthessünk!

Nem mindegy, meddig maradsz jogosítvány nélkül!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Érdemes vitatni a hitelesített alkoholszonda értéket?

Ha a kapitányságon hitelesített mérőeszközzel megtörtént a légalkoholszint ellenőrzése, a mérés eredményét a vizsgált személy még vitathatja. Ekkor azonban köteles magát a vér-, és vizeletvizsgálatnak alávetni. Fontos észben tartani, hogy ilyen esetekben a vérvételi vizsgálat körülbelül 50.000 Ft-os költsége az eredménytől függetlenül a vizsgált személyt terheli.

Indokolt tehát mérlegelni, hogy megéri-e vitatni a hitelesített szonda mérését. Minden esetben érvényes tanácsot e téren lehetetlen adnunk. Az alkoholszonda kicselezése az értékek vitatásával nem túl reális lehetőség, a vérvételi eredmények alapján a vezetéskor fennálló véralkoholszintet elég pontosan meg lehet határozni. Általában akkor érdemes megfontolni ezt a lehetőséget, ha alacsony értéket mért a légalkoholszonda, és az ittas járművezetés ezrelék 0,5 vagy azt megközelítő érték.

kapcsolat

Nem mindegy, meddig maradsz
jogosítvány nélkül!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!