Nem csak pénzbüntetéssel és a jogosítvány bevonásával sújthatnak!

Hogyan viselkedj, ha ittas járművezetés közben megállít a rendőr?

Hívd ügyvédi irodánkat mielőbb, hogy mérsékelhessük a következményeket!

SOS vonal:

Ha a rendőr ittas járművezetés közben int le, a legfontosabb, hogy őrizd meg a nyugalmad és mindenképpen állj meg! Ne feledd, az intézkedő rendőr pusztán ránézésre nem tudja, hogy a vezetés megkezdése előtt fogyasztottál-e alkoholt.

Ugyanígy azt sem tudhatja, hogy van-e a szervezetedben szeszesital fogyasztásából származó alkohol? Ha megpróbálsz megállás nélkül tovább hajtani, csak súlyosbítod a helyzeted, az esetleges meneküléssel pedig mind saját, mind mások egészségét és vagyontárgyait veszélybe sodorhatod. Egy esetlegesen bekövetkező balesetnél pedig már biztos, hogy elő fog kerülni a szonda, hogy ellenőrizzék, a járművezetés ittas állapotban történt-e?

A lényeg tehát, hogy maradj nyugodt, és várd meg, amíg az intézkedő rendőr tájékoztat a megállítás okáról. Ez sok esetben valamilyen forgalmi ok – baleset, műszaki mentés, építkezés -, vagy egy más személy ellen folyó eljárás – például személykörözés. Amennyiben a megállítása oka közúti ellenőrzés, az sem szükségszerűen irányul a vezető ittasságának ellenőrzésére.

Persze ennek a fordítottja is lehetséges. Van, amikor országos vagy uniós szintű akció keretében kifejezetten az ittas járművezetés kiszűrésére irányul a hatósági intézkedés.

Minél hamarabb hívsz, annál többet tehetünk érted!

Keress minket, hogy érdekeid képviselhessük!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Mit válaszolj ittas járművezetés közben, amikor az intézkedő rendőr megkérdezi, fogyasztottál-e alkoholt?

Erre a kérdésre nehéz általános és valamennyi helyzetben alkalmazható jó választ adni. Egyértelműen nem szerencsés visszakérdezni, mert az a bizonytalanság látszatát kelti, az intézkedő rendőr pedig szükségszerűen bizonyosságot kíván szerezni az esetleges ittas járművezetésről, mégpedig logikusan alkoholteszttel.

Mind a hatályos büntető törvénykönyv, mind a szabálysértési törvény kimondja, hogy senki nem köteles saját magát bűncselekmény, vagy szabálysértés elkövetésével vádolni. Ebből kiindulva tehát az intézkedő rendőr kérdésére nyugodtan válaszolhat határozott nemmel. Nyilvánvaló, hogy amennyiben az ittasságnak érzékelhető tünetei is vannak – alkoholszag, akadozó beszéd, kocsiból való kiszállás esetén egyensúlyzavar, stb. – ott nincs értelme tagadni az italfogyasztás tényét.

Ha az intézkedő rendőr alkoholtesztet végez, és a szonda bejelez, maradj higgadt, és működj együtt! A rendőrnek innentől kezdve kötelessége téged a legközelebbi kapitányságon előállítani, hogy az ott fenntartott hitelesített légalkoholmérő szondával szerezzenek bizonyosságot az ittas járművezetés gyanújáról. Neked pedig kötelességed együttműködni. Nem hagyhatod el a helyszínt, nem ellenkezhetsz, magatartásod pedig később, a bírói tárgyalások során akár súlyosító, avagy mentesítő körülmény is lehet.

AZ ÜGYEK 45%-A MÁR A KAPITÁNYSÁGON ELDŐL!

Hívd ügyvédi irodánkat minél hamarabb!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Amennyiben egyedül utaztál, az autódat az intézkedő rendőr lezáratja még a helyszínen, ezután ittas járművezetésért előállít a kapitányságra. Ide minden esetben a rendőrségi szolgálati járművel érkeztek.

Ha az utasaid között van, aki tud és képes is vezetni – és egyikük ellen sem folyik intézkedés -, a forgalmit és kocsi kulcsokat neki átadva, ő elvezetheti a járművet. Máskülönben az autód ott fog várni lezárva, ahol az igazoltatás történt: pihenőben, lehúzódva az út szélén, leálló sávban, stb. Az utasok ilyenkor tömegközelekedéssel folytathatják útjukat, esetleg gyalogosan, de annk sincs akadálya, hogy telefonon barátot, ismerőst kérjenek meg, aki a helyszínről az autót elviszi, vagy ezt a feladatot sofőrszolgálatra bízzák. Előfordulhat olyan eset is, hogy az ittas járművezetővel csak kiskorú személy utazik. Természetesen kiskorú nem maradhat felügyelet nélkül, róluk az intézkedő rendőrök fognak gondoskodni, szélsőséges esetben akár oly módon is, hogy a kiskorút gyerekvédelmi intézménybe szállítják.

Maga az előállítás általában néhány órát vesz csak igénybe, utána szabadon távozhatsz. Ez alól kivétel, ha az előállított vezető nincs vezetésre alkalmas állapotban az intézkedések lezárultával. Ilyenkor az éjszakát a kapitányságon tölti, és csak másnap engedik útjára.

Mikor kilépsz a kapitányságról, a vezetői engedélyed már bevonták. Visszatérhetsz az autóhoz, de azt nem vezetheted. Így mindenképpen segítségre lesz szükséged abban, hogy a járművet elszállítsd onnan. Célszerű olyan rokonok, barátok segítségét kérni, akik bírnak jogosítvánnyal, de alternatívaként igénybe veheted taxik és autószállítók szolgáltatásait is. Ne feledd, jogosítvány nélkül vontatáskor sem ülhetsz a vontatott jármű kormánya mögé!

Amennyiben a rendőr a részegen vezetés tényén felül kábítószer fogyasztására utaló jeleket tapasztal, úgy nemcsak a járművezetők, hanem a jármű utasát vagy utasait is ellenőrzés alá vonhatja, meg minden esetben vérminta vétellel jár. Ebben az esetben mind a járművezetők, mint az utasokat egészségügyi intézménybe szállítják a vérminta levétele céljából, A gépjármű ebben az esetben is a megállítás helyén marad lezárva.

Mi történik az utasaiddal miközben téged ittas járművezetésért előállítanak a kapitányságon?

Amennyiben az ittas járművezetés közben voltak utasaid, és egyikük sem tudja vagy képes elvezetni az autót, a legjobb, ha gondoskodnak róla, hogy más módon folytathassák útjukat, tömegközlekedéssel, esetleg gyalogosan. Igénybe vehetik család, barátok segítségét, vagy kéretnek taxit is a helyszínre. A várakozás idejére rendelkezésükre bocsátható a jármű, így vezetni ugyan nem vezethetik, de beülhetnek, melegedhetnek benne. Az intézkedő rendőr feljegyzi, hogy az autót kinek bíztad a gondjaira, mielőtt elindul veled, hogy a kapitányságon előállítsanak.

Mit vihetsz magaddal a kapitányságra?

Nem lesz sok időd átgondolni, de iránymutatást adhat az ittas vezetők országos tájékoztató rendszere. Célszerű kevés vagyontárggyal elindulni, de a legszükségesebbek mindenképpen legyenek nálad. Ugyan az eljárás alatt, illetve közvetlenül utána sem a rendőrségen, sem az orvosnál nem kell fizetni, pénztárcádra szükséged lehet a hazajutáshoz. Igazolványaid ne felejtsd el, hiszen az iratokra a személyazonosság ellenőrzése céljából mindenképpen szükséged lesz. Az autó kulcsát, forgalmiját, ha a helyszínen marad lezárva, mindenképpen vidd magaddal! Ha szedsz bármilyen gyógyszert, amelyre a következő pár órában szükséged lehet, ne feledkezz meg róla! Telefonod is jó, ha magadnál tartod, hiszen szeretteid biztosan aggódnak érted, és neked is szükséged lehet segítségre a hazajutáshoz.

Hasznos lehet még az időjárás függvényében kabátot, pulóvert vinned, ugyanis a kapitányságról kilépve meglehet, tömegközlekedéssel fogsz továbbjutni. Az ittas vezetésért járó büntetés története azonban itt még messze nem ér véget, vár rád a vallomástétel és a bírósági tárgyalás. Minél hamarabb hívod fel segítségért ügyvédi irodánkat, annál többet tudunk tenni, hogy a pénzbüntetést és ittas járművezetés egyéb szankcióit mérsékelni tudjuk. Ügyed lehető legtöbb területén segítünk, és képviseljük az érdekeidet.

kapcsolat

Nem mindegy, meddig maradsz
jogosítvány nélkül!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Mi történik az ellenőrzés után?

Először is az ittas állapotú járművezetés cselekménye megkapja a megfelelő büntetőjogi besorolást. Ehhez szükséges a kapitányságon felvett jegyzőkönyv illetve az ittas járművezetés vérvétel vagy légalkoholszint értékeinek ismerete.

A légalkoholszint mérés eredményei azonnal rendelkezésre állnak, a vér- és vizeteltvizsgálat értékei azonban csak néhány nap elteltével állnak majd az ügyben eljáró rendőri szerv rendelkezésére. Így már meghatározható, hogy a közúti ellenőrzés pillanatában a vezető milyen mértékben volt ittas.

A cselekmény minősítését azonban nem csak az ittas járművezetés véralkoholszint vagy légalkoholszint eredményei befolyásolják. Kihat rá, ha az ittas állapotban történő járművezetés mellett egyéb büntetőjogi tényállás is megvalósult. Okozott-e a vezető balesetet? Forgott-e harmadik személy élete vagy testi épsége veszélyben?

Ha meghatározásra került a cselekmény pontos besorolása, a rendőrség hivatalos úton közli a járművezetővel a bűncselekmény miatti gyanúsításának tényét. Ha eddig nem történt meg, ekkor mindenképpen érdemes ügyvédi tanácsot kérni, hogy a terhelt járművezető a gyanúsítás ellen például éljen-e panasszal?

Az eljárás további részében az eljáró rendőrség a jármű gyanúsított vezetőjét nyilatkozattételre idézi be, ahol az eset körülményeiről kihallgatja. A járművezető által elmondottak alapján a rendőrség további bizonyítást is lefolytathat. Ám amennyiben további vizsgálatot nem tart szükségesnek, úgy a nyomozás lezárul. Az addig keletkezett iratanyagot ismerteti a gyanúsított járművezetővel, majd az iratanyagot továbbítja az illetékes ügyészségnek vádemelést céljából.

Ha a kapitányságon hitelesített mérőeszközzel megtörtént a légalkoholszint ellenőrzése, a mérés eredményét a vizsgált személy még vitathatja. Ekkor azonban köteles magát a vér-, és vizeletvizsgálatnak alávetni. Fontos észben tartani, hogy ilyen esetekben a vérvételi vizsgálat körülbelül 50.000 Ft-os költsége az eredménytől függetlenül a vizsgált személyt terheli.

Indokolt tehát mérlegelni, hogy megéri-e vitatni a hitelesített szonda mérését. Minden esetben érvényes tanácsot e téren lehetetlen adnunk. Általában akkor érdemes megfontolni ezt a lehetőséget, ha alacsony értéket mért a légalkoholszonda, és az ittas járművezetés ezrelék 0,5 vagy azt megközelítő érték.

kapcsolat

Nem mindegy, meddig maradsz
jogosítvány nélkül!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!