Akár két évre is elveszítheted a jogosítványodat!

Véralkoholszint kimutatása vér és vizetelmintából

Hívd ügyvédi irodánkat mielőbb, hogy mérsékelhessük a következményeket!

SOS vonal:

A vér és vizelet mintavétel az ittasság illetve a véralkoholszint ellenőrzésének nem szükségszerű velejárói. Csak speciális esetekben kerül sor rájuk.

Maga a mintavétel nem a kapitányságon történik, ilyen esetekben a vérminta levételére egészségügyi intézményben kerül sor, mely lehet orvosi rendelő, orvosi ügyelet, kórház vagy szakrendelő, ahova a kapitányságról vagy alkalmasint már közvetlenül a helyszínről szállítják az ittasan vezetőt. A mintavételt minden esetben orvos végzi.

A véralkohol szint nem derül ki azonnal, pár nap múlva lesz meg az eredménye. Ilyenkor a mintavétel pillanatában orvosi szakvélemény alapján dől el, hogy valószínűsíthető-e az alkoholos befolyásoltság, és a rendőrségen marad-e a jogosítvány.

Később a mért eredmények alapján nem csak az derül ki, hogy az ittas állapotú vezetéssel gyanúsított vérében az igazoltatáskor valóban a megengedett alkohol szint felett volt-e az alkoholkoncentráció. Arra is fény derül, hogy ez pontosan hány mg/l. Egy véralkoholszint táblázat pedig ez alapján a btk-nak megfelelően meghatározza, milyen besorolású befolyásoltság alatt állt a vezető.

AZ ÜGYEK 45%-A MÁR A KAPITÁNYSÁGON ELDŐL!

Hívd ügyvédi irodánkat minél hamarabb!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Mikor vesznek a véralkoholszint ellenőrzéséhez vér-, illetve vizeletmintát?

Az alkoholszint ezrelék büntetés szempontból fontos információ, ugyanakkor számos más oka is lehet a vér és vizeletvételnek. Milyen esetekben kerül tehát feltétlenül sor a vér-, és vizeletvételre?

  • felmerül a gyanú, hogy a járművezető az alkohol mellett, avagy helyett, a vezetési képességre hátrányosan ható egyéb szert is fogyasztott.
  • a járművezető egészségi állapota miatt hiteles légalkoholszint mérőeszköz nem alkalmazható, ugyanakkor az ittasság érzékelhető külső jegyei alapján az alkoholfogyasztás gyanúja fennáll.
  • az alkoholos befolyásoltság hiteles mérőeszközzel történő ellenőrzésére 30 percen belül nincs lehetőség
  • az alkoholos befolyásoltság hiteles mérőeszközzel történő ellenőrzését az eljárás alá vont megtagadja
  • az eljárás alá vont olyan állapotban van, amely állapota miatt a hiteles mérőeszközzel történő ellenőrzés rajta nem végezhető el, vagy az ahhoz szükséges nyilatkozatokat nem tudja megtenni.
  • a járművezető a rendőri intézkedés alapjául szolgáló cselekményt követően fogyasztott szeszes italt – ez az úgynevezett ráivás. Ilyenkor a véralkoholszint vezetés pillanatában történő megállapításához van szükség a vér-, és vizeletvételre. Két vizsgálat eredménye közti különbségből kiszámítható a véralkohol szint vezetéskori értéke.
  • a járművezető a cselekmény helyszínét elhagyta, ugyanakkor az ittasság már elvégzett helyszíni ellenőrzésének eredménye, vagy ennek hiányában az ittasság érzékelhető külső jegyei alapján szeszes ital fogyasztásának gyanúja áll fenn.
  • Vérminta levételére kerülhet sor abban az esetben is, ha a járművezető a hiteles mérőeszköz mérési eredményét kétségbe vonja vagy ahelyett kifejezetten a véralkohol vizsgálatot kéri.
NEM MINDEGY, MEKKORA BÜNTETÉST KELL FIZETNED.

Hívj minket, hogy érdekeid képviselhessük!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

A vér- és vizeletvételre erre a célra rendszerbe állított mintavételi egységdobozt alkalmaznak, melyben valamennyi, a mintavételhez szükséges kellék megtalálható.

A mintavételi dobozt zárcímke fedi, használatakor a doboz felnyitása és alkalmazása csak a mintavétellel érintett személy, az intézkedést foganatosító rendőr és a mintát vevő orvos jelenlétében történhet.

A vérminta levételével lehetőség szerint közel azonos időben a járművezetőtől vizeletmintát is kell venni. Ha ekkor a járművezető önkéntesen nem képes vizeletmintát biztosítani, akkor kétszeri vérvételről kell intézkedni, mégpedig úgy, hogy a második vér mintavételére az első vérminta vételtől számított legalább 30, de legfeljebb 45 perc elteltével kerüljön sor.

Köteles vagyok mintát adni a véralkohol szint megállapításához?

Az eljárás során az ittas állapot meghatározására elsődlegesen a légalkohol szint mérése szolgál. Ha ennek ellenére a fent felsorolt okokból vér-, és vizeletvizsgálatra van szükség, az ittas állapotú vezetéssel gyanúsított köteles alávetni magát a mintavételnek, és a rendőr akár testi kényszert is alkalmazhat ennek elérése érdekében.

AZ ÖSSZKÖLTSÉGED AKÁR FÉLMILLIÓ FORINT IS LEHET!

Hívd irodánkat minél hamarabb, hogy mérsékelhessük a következményeket!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!

Hogyan működik a véralkoholszint számítás?

A mintavétellel mért véralkoholszint mg/l eredmények a mérés pillanatában mutatják a szervezet alkoholszintjét, nem a vezetés és igazoltatás pillanatába. Ahhoz, hogy vissza lehessen következtetni, két mérésre van szükség. Ez egyszer a hitelesített légalkoholszonda, egyszer pedig a vér-, és vizeletvétel, vagy, ha a mintavételkor a gyanúsított nem képes vizeletmintát produkálni, akkor egy ismételt vérvétel.

A két mérésre legalább 30, és legfeljebb 45 perc elteltével kell sort keríteni. A két időpontban mért eredmények összehasonlításából kimondottan pontosan lehet következtetni a szervezet véralkoholszint változására, és ebből visszakövetkeztethető az utolsó italfogyasztás időpontja is. A véralkohol táblázat azt mutatja meg, hogy a vezetés pillanatában milyen érték, milyen cselekménynek minősül. A véralkoholszint számláló táblázatok pedig a mérési eredmények alapján segítenek meghatározni, mi is volt a gyanúsított alkoholszintje a vezetés pillanatában.

A véralkohol százalék számítás lehetővé teszi, hogy meghatározzák a vétség súlyosságát. Az 1 ezrelékes véralkoholszint természetesen eltörpül a 1 5 ezrelékes véralkoholszint mellett, ugyanakkor 0 7 véralkoholszint értéktől már bűncselekményről beszélünk, erősebb szankciókra számíthatsz. Ugyanígy kisebb vétség, szabálysértés esetén is számításba kerülhet az alkoholos befolyásoltság ténye, ha erre a körülmények okot adnak.

kapcsolat

Nem mindegy, meddig maradsz
jogosítvány nélkül!

SOS vonal:

Vagy írj nekünk facebookon vagy E-mailen!